Easyway Tagállami egyeztetés 2012 és "Alkalmazási Útmutatók 2012"

l

Tisztelt Kollégák, Tisztelt Egyesületi Tagok!

 

Jelentős lépést tett az EasyWay konzorcium az interoperábilis európai ITS szolgáltatások irányába – 2012. január elejétől tervezetként rendelkezésre állnak az EasyWay „Alkalmazási Útmutatók” 2012 évi változatai, melyek biztosítják az egyes információs szolgáltatások / forgalomszabályozó rendszerek és info-kommunikációs fejlesztések európai interoperabilitását, végleges tartalmuk széleskörű európai szakmai egyeztetés végeredménye lesz.

A 2010. évben elkészült és 2011. évben módosított, majd a 2012. január elejére átdolgozott „Alkalmazási Útmutatók” továbbfejlesztett változatainak felépítése módosult, így azok két főbb részből állnak: az előírásokat tartalmazó ún. „A” részből és az információkat tartalmazó „B” részből. Minden „Alkalmazási Útmutató” tartalmaz még egy ellenőrző-listát is, amelynek segítségével ellenőrizni lehet az egyes szolgáltatások „Útmutatóknak” való megfelelőségét.

Az „Alkalmazási Útmutatókra” vonatkozó hivatalos tagállami konzultáció a 2012. január-április közötti időszakban történik. A tagállamok feladata az, hogy világos visszajelzést adjanak arra vonatkozóan, hogy a kötelező harmonizációs részek/elemek (minden „Alkalmazási Útmutató” „A” jelű részében találhatók), mint a szolgáltatás alkalmazására vonatkozó előírások elfogadhatók-e a tagállam számára.

A tagállamoknak lényegében a következő kérdést kell megválaszolniuk:

Meggyőződése szerint ezen „Alkalmazási Útmutatók” az ITS alkalmazások harmonizációjára és interoperabilitására vonatkozó célok megvalósítását szolgálják az Önök országában?

Az „Alkalmazási Útmutatók” továbbfejlesztésére, ill. elfogadására vonatkozó ütemterv a következő:

 

Az alábbi ábra bemutatja a 2012 évi „Alkalmazási Útmutatók” teljes körét.
A megfelelő „Útmutatóra” kattintva elérhetőek az új angol nyelvű változatok.

 


 

Az „Alkalmazási Útmutatók” összefoglalását, jelentőségét az „EasyWay Alkalmazási Útmutatók: a harmonizált ITS szolgáltatások támogatása a TEN-T hálózaton” brosúra foglalja össze, amely (itt) érhető el.

Az EasyWay tagállami egyeztetés egyik fóruma az ITS Hungary Egyesület, mivel az intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások területének számos szereplője tagja az Egyesületünknek.

 

A tagállami egyeztetéshez az EW konzorcium formanyomtatványt készített, melyhez használati útmutató is tartozik, mely az alábbiakban érhetők el.

Használati útmutató magyarul (itt), angolul (itt)

Formanyomtatvány magyarul (itt), angolul (itt)

 

A véleményüket / javaslataikat mindenféleképpen a formanyomtatványt használva adják meg, lehetőleg angol nyelven, de a magyar formanyomtatvány is használható.

Elkészített véleményüket /javaslataikat az Egyesület  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

e-mail címére küldjék, 2012. április 15.-ig.

 

A jelenleg még csak angolul rendelkezésre álló „Alkalmazási Útmutatók” közül a hazai EasyWay partnerek által leggyakrabban használt dokumentumok február végére magyarul is rendelkezésre állnak az alábbiak szerint:

TIS-DG02: Eseményekre vonatkozó információs szolgáltatás (előrejelzés és valós idejű)

TIS-DG03-05: Forgalmi információs szolgáltatás (Forgalmi információkra és várható utazási időkre vonatkozó információs szolgáltatások)

TMS-DG07: Forgalmi menedzsment tervek a közlekedési folyosók és hálózatok szabályozásához

FLS-DG01: Intelligens tehergépjármű-parkolás

Az egyes európai ITS alap-szolgáltatások témaköreihez kapcsolódó „Alkalmazási Útmutatók” magyar nyelvű összefoglalóit, - melyek a 2011. májusáig kiegészített angol nyelvű dokumentumok alapján készültek - itt érhető el. (link)

Kérem Önöket, hogy vegyenek részt az EW „Alkalmazási Útmutatók” hazai egyeztetési folyamatában, amely kiemelt jelentőségű a jövő interoperábilis intelligens közlekedési rendszerei / szolgáltatásai érdekében.

Az „Alkalmazási Útmutatók” témájához kapcsolódóan a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtal közösen az ITS Hungary Egyesület egy work-shopot szervez 2012. március 8.-án, erről külön meghívóban értesítem Önöket.

Értékes szakmai munkájukat előre is köszönöm.

Szűcs Lajos

az ITS Hungary Egyesület elnöke

az EasyWay projekt Felügyelőbizottság tagja

Budapest, 2012. február 15.

 

ITS Hungary Egyesület  -  H-1113 Budapest, Bartók Béla út 152.  -  Tel: + 36 30 9642856  -  e-mail: itshungary@tvnetwork.hu

S5 Box